Még léteznek csodák

2015. június hatodikán iskolánk három tanulója és segítőik megkísérelték a lehetetlent, amikor egy meteorológiai ballonszondát készültek felbocsájtani a fellegekbe. Kísérletük célja egy mintavétel volt a világűr határáról, hogy megtudják, mi alkotja légkörünk felső rétegeit, mely sok ember számára szinte teljesen üres.

Készülődésüket sok munka övezte, éjszakázások és tervezések, míg végül eljutottak a cél előtti lépésig, mesterművük útra engedéséhez. De csak egy lépés volt…

Az érzés, amikor a két óra hosszas, véget nem érő várakozás közben – mialatt a szonda emelkedett – a tudat, hogy hibát követtek el, belénk hasít, nem lehet könnyű. Szinte rögtön lehetett tudni, hogy a GPS rendszer nem úgy fog működni, ahogy eltervezték. A célt ugyan elérték, de annak gyümölcsét nem élvezhették, a ballon szonda érkezési helyét nem lehetett megmondani.

Szeptember ötödikén, csaknem három hónappal a kutatás szomorú vége után a Hunyadi Mátyás Vadásztársaság Vadászterületén, a Burok völgy határán, erdős területen találták meg az addigra a szélsőséges körülmények végett igencsak megviselt szondát. Burkolatán elhelyezett nyomtatványnak köszönhetően (melyből alig pár cafat maradt) sikeresen értesítették iskolánkat az előkerült tárgyról, melyet még aznap kézbesített megtalálója.

Sajnálatos módon a szonda mintavevő egységében elhelyezett érzékeny aerogél-lemez teljesen megrongálódott a hosszú idő során, így a kutatást semmiféleképpen nem lehetett folytatni.

Habár az eredmények nem születtek meg, a kutatás során szerzett tapasztalatok és élmények felbecsülhetetlenek lesznek résztvevő tanulóink számára. Nem minden nap küld az ember valamit a hétköznapi világunk peremére, az élmény pedig, melyet a szonda kamerája örökített meg csaknem 277 perces videó anyagban magáért beszél: