Rendhagyó osztályfőnöki óra a Demokráciajáték előkészítésére

Szerdán, május 8-án iskolánkba látogatott Pokorni Zoltán, a XII. kerület Hegyvidék Önkormányzat polgármestere, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságának elnöke, hogy első kézből tájékoztassa a diákokat a törvényalkotó munkáról és a hatékony, meggyőző vita módjáról.

A másnapi vitára felkészülésüket segítette ez a kötetlen osztályfőnöki óra. Míg az osztályfőnöki órán a diákok számára talán még kissé idegennek tűnhettek a frakció-, bizottsági- és plenáris ülésen történtek, másnap, csütörtökön az Országházban megtartott Demokráciajátékon mindezt a valóságban gyakorolhatták.

Az iskolai öltözködésről szóló törvénytervezet vitájában kormánypárti és ellenzéki szerepet kaptak a diákok, a vitában legügyesebbek tudták a parlamenti döntési folyamatban érvényre juttatni módosító indítványukat.
Már másodszor vehetett részt az „Arany csapat” ilyen megmérettetésen. A 10.a,b és 11.a osztályos tanulók alkották a csapatot, ami a Téli Menedék Fórum nevű koalíciós párt képviseletében adta be a módosító indítványt. Nemcsak „kormánypárti” pozíciójuknak, de hatékony vitakészségüknek is köszönhetően bekerült a módosítás a végül elfogadott törvényjavaslatba.

A Demokráciajáték nevű program célja, hogy a parlamenti törvényalkotás modellezésével bevonja a diákokat a képviselők munkájának megismerésébe, felkeltse érdeklődésüket a közélet iránt. Nagyon fontos, hogy a diákok megtanuljanak helyesen érvelni és kulturáltan vitatkozni.
Aszódi Judit

Résztvevő diákok:

1. Illisz Luca
2. Nagy Patrik István
3. Puskás Gergely Pál
4. Lőrinczy András
5. Erdei Győző
6. Nyerges Miklós
7. Zeller Máté Tamás
8. Elek Dániel
9. Kuklis Tibor Lajos
10. Hunka Botond Szilárd
11. Babos Tamás László
12. Fodor Mátyás
13. Pákay Barnabás
14. Balogh Imre Endre
15. Szalay Zénó Szabolcs
16. Kovács Fruzsina Anna
17. Upor Veronika
18. Poós Attila
19. Oláh Döme
20. Dézsi Máté

Gratulálunk!!!