Madárbarát az Arany kertje

Iskolánk páratlan kertje kínálja magát a madarak számára. Vonzó élőhely itt a Sas-hegyen, természetvédelmi terület mellett, öreg fákkal, dús növényzettel. Néhányan tanárok és diákok úgy gondoltuk, lehetne a madarak, a természet védelme és szeretete jegyében többet tenni, így jött a madárbarát kert gondolata.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesülettel együttműködve ezért bele is fogtunk a munkába, amelyet először sok utánajárással, információszerzéssel kellett kezdenünk, hisz’ madárbarát kertet létrehozni nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, körültekintő munkát igényel, ha jól akarjuk csinálni.

Szerencsére kertünkben elég öreg fa és cserje van, ami szárnyas barátainknak búvó- és fészkelő helyül szolgál és élelmet nyújt, ez ad egy jó alapot egy madárbarát kerthez, de nem elegendő, ezért osztályonként madáretetőket készítettünk, s beszereztük a madarak számára legmegfelelőbb és legkönnyebben és olcsón hozzáférhető napraforgómagot az etetéshez.

Mivel iskolánk pincéjében akadt bőven régi padokból, székekből megmaradt használaton kívüli faanyag, ezért az odúkat ezekből készítettük, s így nem került pénzbe, s újra is hasznosítottunk eközben. Az odúkat beszámoztuk és kihelyeztük, regisztráltuk a Madártani Egyesületnél, s már várhatjuk a kis vendégeinket. Most tavasszal az itatókra került a hangsúly, így most itatókat készítünk és helyezünk ki, amelyek a madaraknak ivó- és fürdőhelyül szolgálnak majd.

Későbbiekben tervezzük kertünket gazdagítani további őshonos fajjal, illetve a madarak által kedvelt fajokkal, illetve tervezünk teljesebb körű ismeretterjesztést, előadásokat, programokat, hogy a gyerekek jobban megismerjék, megszeressék madarainkat, s kialakuljon bennük a madarakkal, az állatokkal való törődés iránti igény és jobb viszonyba kerüljenek az élővilággal, a természettel.